6.9.09

L'altre Sant Felix

Sembla ser que la Diada d'ara fa una setmana, serà recordada no pels castells que s'hi van fer, sinó per les declaracions d'un casteller (molt important) dels Minyons.

Per si estaveu a Vilafranca, o no vau veure "l'espectacle" del Qd9, aquest membre dels Minyons va posar a parir el programa que fa tv3 i les retransmisions en directe, on els punts, eren el més important, i on no donaven valor als castells carregats. Personalment, penso que té raó en el fons, però totalment en desacord amb els formes.

Suposo que l'inici deu venir de l'especial de la Bisbal, on els comentaristes no van donar la importancia que tenia el 3d9f de la Joves carregat, quan només 7 colles, han aconseguit descarregar-lo almenys en una ocasió.

Quan parlo de "només 7 colles", és cert que són moltes colles fent castells de 9, però potencialment n'hi ha moltes altres que en poden fer, Barcelona, Sants, Lleida (sembla que darrerament estan treballan en aquest sentit). A més, d'aquestes 7 colles, abans de St. Felix, Minyons l'havia descarregat 1 cop, la Jove 1 descarregat i 1 carregat, i els Xiquets 1 cop descarregat. La Joves de Valls no portava uns números massa espectaculars, la Vella n'havia fet justament 3, i Vilafranca havia tingut força problemes, carregant només alguns.

De nou amb les declaracions, van venir precedides d'unes preguntes una mica "rares", ja que despres de declarar que el 4d9f que havien fet havia sigut molt treballat, li van tornar a preguntar que aquell 4 havia anar molt be, i aqui es va encendre la cosa.

Aquest casteller va parlar en nom de tot el món casteller, bé, a mi no em representa, i puc estar d'acord amb el fons, però com ja he dit no amb les formes, ja que el món casteller té els seus representants, ja sigui particularment cada colla amb els seus organs de govern, com des de la coordinadora.

D'altre banda, el programa de tv3, s'ha convertit en un butlletí oficial del que fan a Vilafranca (cosa que no s'ha de recriminar als verds, més publicitat i més nom per la millor colla dels ultims anys) i no dóna importancia a la resta del mon casteller. S'ha de ser conscient de que és molt dificil arribar a totes les places, però fer una menció especial de les diades que hi ha, no estaria de menys, i es poden donar imatges de tots els castells? Home, doncs no, però si ens movem (i es pot fer) per les diferents web/blogs/formus que hi ha de castells, podrem acosenguir fotografies d'almenys un castell que ha fet una colla aquell cap de setmana, poses una cançó de fons, i tanques el programa posant una fotografia de cada colla que ha actuat. Aconsegueixes que totes les colles que han actuat surtin en imatges, tots una mica més contents, ja que a tots ens agrada que la nostre colla surti a la tele. (es factible això? es una proposta vàlida?)

D'altra banda, penso que s'ha de fer autocrítica del món casteller, ja que suposo que els organs de govern de la coordinadora coneixen les queixes dels castellers, i haurien d'haver actuat, i si no és així, tenim uns òrgans de representació que no representen, i això és un problema, i molt greu.

Ens hem de fer escoltar, però d'una forma correcta, i en el moment que toca. I només espero, que aquells comentaris fessin reaccionar als productors del Qd9, i que a partir d'ara s'acostin una mica més al que volen els castellers, i agrarïr també l'esforç que fan, ja que tenim un espai a un mitjà de primera linia, i hi ha moltes activitats culturals que també el voldrien.


En clau de Xiquets, a seguir treballant, que tenim molta feina a fer, i moltes ganes de seguir fent grans coses, ens queden 5 diades, i dos d'elles de molta importancia, a treballar s'ha dit!

1 comentari:

Anònim ha dit...

No quiero defender al Qde9 (porque es indefendible), pero te equivocas al decir que es un boletín de los verdes. Es normal que hablen más de los que son mejores. Lo que no es normal es que hablen tanto de Minyons. Estoy harto de oir hablar de Minyons y oir hablar al Carles Esteve, y lo difícil que es hacer lo que hace Minyons (Pues Carles, a chupar el 3d9a de Vilafranca, que ya se sabe lo dificil que es; como el 2d9f, como el 2d8, como el 4d9a, etc). Repito, el programa es indefendible, y no tendriamos ni que mirarlo.

Salut y a por la tripleta màgica nens