10.8.09

Tirar la pedra, i amagar la mà...

És una dita força popular, i suposo que ho podriem dir com aquella persona que fa una cosa, i despres se'n amaga. Això és el que fan els nostres polítics constantment, però ara sembla que també ho fan els periodístes castellers, o més aviats, aquells pseudoperiodistes als que els hi fan escriure les cròniques castelleres sense saber de que va el tema, m'explico...

És evident, que sempre hi haurà qui està més content i d'altres que ho estaran menys quan es fa una crònica castellera, però el que no es pot fer es parlar d'una cosa quan no se'n sap, i menys fer-ho desinformat, com va passar fa uns dies en motiu de les Santes a Matarò. La informació donada.. -quina informació?- estava més pendent de la crònica de successos, de les lesions, i d'homenatges (totalment erronis) que del que realment interessava, una diada castellera de referència, on hi acostumen a anar-hi bones colles, i on s'hi veuen grans castells (o intents d'ells, que no deixen de treure mèrit).

Com tot, hi ha periodistes, que si que narren o informen allò que ha passat, centrant-se en la Diada, en els seus castells, i deixant els possibles incidents en anecdòtics, perquè quan un castell cau, sempre té un motiu (un quart que ha estirat a l'altre, un quint que no ha aguantat una "hostia", la sortida dolenta dels més petits, el folre s'ha obert -n'hi ha per tothom aqui!!-...) i penso que els que s'hi vulguin considerar periodistes d'això, ho han de saber veure, i n'hi ha que ho fan. Com quan mirem la crònica d'un partit de futbol, i un periodista ens diu que el gol es va fer per l'error del central que estava mirant a una paia que ensenyava els pits... exemple clar?

Personalment, penso que qui millor podria escriure una crònica, seria un casteller d'una de les colles que ha participat en la diada, perquè hauria vist els castells de les altres colles, i hauria viscut de pròpia mà com havia anat el castell de la seva colla. Un cas el tenim en la Roser Llagostera, que escriu pel diari "El Punt", i les seves cròniques són molt objectives, i comenta d'una forma imparcial els castells, tot i que es obvi que es decanti per uns colors, no deixa de narrar els castells de forma objectiva... que al final és el que ens importa, no?

1 comentari:

Josep Maria Cornadó ha dit...

Crec q encara estàs a temps d canviar "dret" x "periodisme" i em sembla q et poden convalidar alguns crèdits lliures ... amb Bolonia o sense!
Amb el cor a la ma ... pensa-t'ho bé!